Agyamban kopasz cenzor ül
2009. november 19. by Guczó
Na most lett tele a tököm teljes mértékben a kínai cenzorokkal.
Nekem úgy alapvetően nincs problémám azzal hogy megpróbálják kordában tartani az Internet-cafék tinédzserközönségét, az sem különösebben zavar hogy megpróbálnak szűrni ilyen-olyan oldalakat – az már jobban zavar hogy a Google megszűnik létezni pár percre ha véletlenül “olyan” szavakra keres az ember.
Aztán manapság már eljutottunk oda, hogy a Google-szűrési büntető random életbe lép, akár magyar vagy cseh színészek nevére keresve is.
Ezt tetézte egy email bizonyos fang2627@hotmail.com címről, aki a Shanghai-i Internet-rendőrség vagy mi a csöcs (上海安畅网络技术有限公司), hogy azonnyomban szüntessük meg 4db domain hosztolását a szervereinken, különben letiltják a szervereket.
Valóban be van regisztrálva az a négy domain, és mivel nincs semmiféle website hozzájuk, a www.domain.akarmi címet beírva a cégünk website-ja jelenik meg. Na ez a cenzorok szerint elfogadhatatlan, mivel a szóban forgó domainek nem rendelkeznek regisztrációs számmal (amit a kínai website-ok alján látni “ICP” kezdettel). Nem érdekes hogy nincs rajtuk semmi, az sem érdekes hogy egy ICP-regisztrációval rendelkező oldalon (azaz a cégünk website-ján) landolnak: egy domain-név, egy ICP megfeleltetés van, ha egy DNS-bejegyzés egy fizikailag Kínában lévő szerverhez vezet, ahhoz kell tartozzon egy ICP-regisztráció. Ha nincs, akkor a domain-bejegyzést kiszolgáló szerver IP-jét letiltják (azaz elérhetetlenné teszik a külvilág számára).
Ez így eddig fasza – gondolom itt meg is állt a kínai cenzor agya, elment ebédelni aztán ejtőzött egy jót önelégülten.
Nade.
A közérthetőség kedvéért egy példa: a hudec.cn domain a hudec.sh domainre mutatott – azaz ha valaki a www.hudec.cn cimet irta be, az a www.hudec.sh oldalon landolt, ami bír a megfelelő ICP-regisztrációval. A cenzorok szerint ez botrány: a hudec.cn oldalak a saját megfelelő ICP-vel kell rendelkezzenek, a hudec.sh nem jó.
Mi van ha teszemazt ki akarok cseszni a konkurrenciámmal: bejegyzek egy domain-nevet és a hozzá tartozó IP-t ráirányítom az ellenség szerverére. ICP nincs, érvényes domain van, a konkurrencia oldja meg hogy semmi ne jelenjen meg ha valaki beírja a browserébe az inkriminált domain nevét.
Ennek megfelelően elégítettem ki a cenzorok igényét: a problémás domaineket (ld. hudec.cn) a konkurrenciánk hostjaira irányítottam, aztán majd vagy megoldják, vagy bezárják őket.
De a kérdés továbbra is fönnáll: milyen alapon akarja nekem megmondani egy hatóság hogy hogyan konfiguráljam a webszerveremet?
Még az a kurva nagy szerencse hogy a fang2627@hotmail.com hatóság nem nekem emailezett, mert tuti hogy azonnal töröltem volna mint spamet.. Hogy mer egy hatóság Hotmail-címen levelezni? Gyáva adni az arcát?
No related posts.

Gonosz vagy Guczó! :D
Csak olyan “konkurrens” cégekkel gonoszkodok amiket a mi ügyfeleink lenyúlásával alapítottak az addig nálunk alkalmazott emberek..